یادداشت های روزانه (88)

سوره فاتحه الکتاب مختص و متعلق به رسول الله (ص)  است.

 در ابتدای سوره فاتحه الکتاب ذکر  (الرحمن ، الرحیم ، حمد ) آمده که همه این اذکار موجب رحمت است . در جای دیگر قرآن ، پیامبر را رحمت برای جهانیان خوانده است «وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِينَ »(سورہ انبیاء - آیه ۱۰۷ ) . رسول معظم اسلام واسطه و درب رحمت حق به خلق و تمام هستی است و درب ورود به قرآن هم پیامبر است . درسوره حجر ، فاتحه الکتاب را مختص و متعلق به رسول الله (ص) می داند و از آن با نام (سبع مثانى) یاد شده و فرموده است :  «وَلَقَدْ آتَيْنَاكَ سَبْعًا مِّنَ الْمَثَانِي وَالْقُرْآنَ الْعَظِيمَ »(سوره حجر آيه ۸۷). اگر در سوره حمد خودش را رب العالمین نامیده است ، در سوره انبیاء او را رحمت للعالمین نامیده است و در سوره فرقان او را نذیر للعالمین نامیده است «تَبَارَكَ الَّذِي نَزَّلَ الْفُرْقَانَ عَلَى عَبْدِهِ لِيَكُونَ لِلْعَالَمِينَ نَذِيرًا »(سوره فرقان-آیه1 ) . استاد ما علاّمه حسن زاده ی آملی می‏فرمایند: «در عالم رؤیا به این محروم گفتند: هرچه می‏خواهی از سوره ی فاتحه بخواه.». (کتاب هزار و یک نکته، ص 190، ش 375)
قدر و منزلت سوره فاتحه الکتاب  متفاوت با همه سور قرآنی است امام صادق، علیه السّلام، فرمود: اسم اعظم خداوند در سوره ی فاتحة الکتاب مندرج است.( شیخ صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص 132)
در تفسیر عیاشی از پیغمبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم نقل است که پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم به جابر فرمود : ای جابر می‌خواهی بهترین سوره را به تو بیاموزم؟ عرض کرد: بله پدر و مادرم فدای تو باد. حضرت (ام الکتاب) را به وی تعلیم کرد و سپس فرمود : حاضری درباره آن بشنوی؟ عرض کرد : آری پدر و مادرم فدای تو باد. پیامبر فرمود : جابر! این سوره هر دردی را دواست ، مگر مرگ.
واحدی در کتاب اسباب النزول و ثعلبي در تفسيرش از علي بن ابي طالب عليه السلام وايشان از حضرت رسول اكرم صلوات الله عليه  نقل كرده اند: نزلت فاتحة الكتاب بمكة من كنز تحت العرش‏.‏ كه فاتحه الكتاب درمكه نازل شده و از گنجهاي تحت العرش مي باشد.
امام باقر، علیه السّلام، فرمود: بیماری را که سوره ی حمد شفا ندهد دیگر درمان‏پذیر نخواهد بود.( اصول کافی، ج 2، ص 458)
فاتحه الکتاب افتتاح کتاب ربانی است که تفسیر انسان است زیرا اگر انسان را به صورت کتاب در آورند می شود قرآن و همه قرآن در این سوره متبلور است و بعضی از مفسرین  بر این باورند که ملخص قرآن، چهار چیز است: الهیات و معادیات و نبوات و قدریّات. و سوره حمد براین چهار رکن مشتمل است. آیه اول و دوم دلالت بر الهیات دارد، و سوم بر معادیات، و چهارم بر قضا و قدر و نفی جبری و قَدَری، و بقیه آیات بر اثبات نبوات. و چون مقصد اعظم از قرآن، این مطالب اربعه است و فاتحه بر آن اشتمال دارد، او را «ام القرآن» گفتند.
و عده ای هم می گویند : که تحصیل همه علوم رسیدن به شناختن عِزِّ ربوبیت و ذِلِّ عبودیت است، و نصف اول سوره، بیان اوّلی است و نصف ثانی نشان ثانی. پس بدین جهت، فاتحه الکتاب رااساس گویند.

از یادداشت های روزانه، مارس ۲۰۱۱