یادداشت های روزانه (75)

همه ی اشیاء و موجودات هستی اسماء و صفات حق اند

حجاب از فطری ترین قوانینی است که کاملاً بر تکوین و طبیعت حاکم است . باطن نظام کون وتکوین و طبیعتی که ما می بینیم برای ما چهره گشایی نمی کند و اشکال از نامحرمی ماست . تنها محارم هستند که عیونشان به مقام تجویز نائل آمده است . یکی از برجستگان فلسفی جهان اسلام که در دانشگاههای غرب حضور دارد و مفتخر به تلمذ از محضر علامه طباطایی است بیان داشته بود : من از جواني علاقه فوق العاده اي به طبيعت داشتم، مرحوم علامه نيز همين طور. ما در بسياري از مواقع از طبيعت به عنوان مظهر ظهور الهي و درک عرفاني سخن مي گفتيم. يک بار با هم به بيرون از شهر دماوند رفته بوديم کنار رودخانه راه مي رفتيم. علامه فرمودند که «آقای ...، طبيعت مثل عروس مي ماند. زيبايي درون خود را به هرکسي نشان نمي دهد. اگر يک بار کسي که واقعا به عالم معنا اعتقادي نداشته باشد ، به دامن طبيعت بيايد، طبيعت فورا جنبه معنوي خود را پنهان مي کند.» حالا ما سر پيچ رودخانه اي بوديم از پيچ که گذشتيم دو نفر از شهريها را ديديم، افرادي که معلوم بود علاقه اي به اشياي معنوي ندارند. ناگهان جو طبيعت تغيير کرد. مثل اينکه چيزي در طبيعت بود و پنهان شد. علامه فرمودند «ديديد، چه به شما گفتم.» طبيعت همه زيبايي خود را به همه کس نشان نمي دهد.

مرحوم آیت الله شیخ محمد تقی انصاری همدانی میفرمودند : در حرم امام هشتم حضرت رضا علیه السلام ، مرحوم علامه طباطبایی را ملاقات کردم و این در حالی بود که تازه به فراق مرحوم آیت الله حاج شیخ محمد جواد انصاری همدانی رحمه الله علیه گرفتار شده بودیم لذا در آن ایام و در همان ملاقات با عطش خاصی از مرحوم علامه خواستم که از الطافی که امام رضا علیه السلام به ایشان داشته اند مطلبی را بیان فرمایند مرحوم علامه امتناع کردند ، پس از آنکه ایشان را به حق امام قسم دادم فرمودند : دو تا از الطافی که حضرت داشته اند بیان میکنم ، اول اینکه : مدتی است که نمیتوانم بخوابم چون میبینم تمام اشیاء اطراف مشغول به ذکر پروردگار هستند در نتیجه حیا میکنم بخوابم ( یسبح لله ما فی السموات و ما فی الارض ) .
کم ز خروسی مباش مشت پری بیش نیست
از دل شب تا سحر خدا خدا میکند
دوم اینکه : وقتی نماز میخوانم یک سید محمد حسین دیگری در عالم بالا نظاره گر به نمازم در پایین است ( این است معنای الصلاه معراج المومن ) .

طبیعت و موجودات آن صورتی است از عوالم دیگر که در قرآن بارها به آن اشاره شده و به انسان خطاب آمده که برای تفکر به معبود و متذکر شدن به او به طبیعت روی آورد که در واقع در قرآن 461 بار از زمین - 305 بار آسمان – 53 بار آب – 33 بار خورشید و 27 بار ماه و 13 بار ازستارگان , نام برده شده است و نیز به آنان قسم یاد شده است که همین نشان بر قداست آن هاست .

کل طبیعت فقط این عناصر بصری ما نیستند در واقع خود طبیعت با وجود هندسه منحصر به فردی که دارد فقط از عهده یک نقاش بی بدیل بر می آمده است که توانسته رنگ و نوررا همراه با تزریق حیات با این قدرت توام نماید . در خلقت خود دایره را خلق کرده که نماد حرکت و بعنوان مظهر بی کرانگی و سیالیت است. آسمان و وحدت در عین کثرت از زیبا ترین و کامل ترین اشکال هندسی در معماری است که کمال را تداعی می کند
مربع: مظهر زمین ,سکون و ایستایی و منطق انسانی و مظهر زمین با چهار عنصر ,چهار فصل ,چهار جهت و چهار رنگ مقدس که مربع های متقاطع این کیفیت ها را بیشتر می کنند و تکرار آن ها می رود به سمت بلند شدن ناز زمین و پیوستن به آسمان (دایره) این تکرار باعث می شود اشکال هندسی مقدس دیگر پدید آید مثل هشت ضلعی که نشانگر - پله پله از فرش به عرش رفتن و ورود به زندگی جاوید (اتحاد مربع و دایره).
کعبه از مربع شکل گرفته بدلیل اینکه نمودی از مظهر الهی بر روی زمین است و جسمانیت یافته و نشان از همان عدد چهار مقدس دارد در حدیثی امام صادق (ع) می گوید:«مربع بودن کعبه بدلیل محاذی بودن آن با بیت معمور است و مربع بودن بیت معمور بدلیل مربع بودن عرش است و مربع بودن عرش بدلیل آن است که اسلام بر چهار رکن سبحان الله –الحمد الله - لا اله الا الله –الله اکبر پایدار است» و حضرت امیر می فرماید: «خدا عرش را از انوار چهار گانه – سرخ و سبز وزرد و سفید خلق کرد.»

از دیدگاه عرفانی، همه ی اشیاء و موجودات هستی اسماء و صفات حق اند. هر مخلوقی از طرفی وجه و صورت خویش را نمایانگر می سازد اما از آن جا که هر یک از مخلوقات، آئینه ی اسماء الهی و صورت جمال و کمال مطلق اند، تمام هستی صورت و وجه الهی نیز هست.
زعشق ناتمام ما جمال یار مستغنی است
به آب و رنگ و خال و خط چه حاجت روی زیبا را

«اللهم انی اسئلک من جمالک باجمله و کل جمالک جمیل، اللهم انی اسئلک بجمالک کله»
پروردگارا از تو می خواهم از زیبایی ات به حق زیباترینش و همه زیبایی تو زیباست. پروردگارا همه ی زیبایی ات را یک جا درخواست می کنم. (دعای سحر) .

از یادداشت های روزانه،  اکتبر ۲۰۱۰