یادداشت های روزانه (60)

رحمانیت ، رحیمیت ، هدایت و صدور خیر از طرف رب العالمین ذاتی است

همان گونه که قبلا" عرض کردم همه موجودات که مظاهر الهی اند از کانال وجودی خویش رب را می طلبند . هر مظهری، رب مخصوص خود را دارد وبهتر است بگوئیم بر هر موجودی رب خاصی حاکم است که این موجود تحت تسلط اوست و او را به سوی کمال مطلق در شان این موجود، هدایت می کند . پس موجودات در صراط مستقیم به سوی رب خود هستند . حال این رب می تواند (مضل یا مذل یا هادی یا .....)باشد . این موجودات در صراط مستقیم خویش هیچ گونه تخطی نمی کنند و در مسیر خود حتی گمراهی هم بر آنها عارض نمی شود .
ابلیس که از جدول وجودی رب مضل متنعم است و جدول وجودیش از این کانال به رب الارباب و به اقیانوس توحید متصل است در این جدول در سیرو حرکت و اتصال به رب الارباب است .صراط مستقیم او گمراه کردن است و به استواری و پایبندی در صراط خود و ادامه آن وفادار است . اما ورود به جدول او ورود به مهلکه است که قرآن شریف می فرماید  «وَلاَ تُلْقُواْ بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ »/( سوره بقره , آیه 195) با دست خویش ، خود را به هلاکت نیاندازید، یعنی در جدول وجودی شیطان قرار نگیرید
قرآن عزیز در بدو آن یعنی سوره فاتحه الکتاب (سوره اختصاصی رسول الله) صراط مخصوص الهی که خاتم الانبیاء را در آن قرار داده که رب او رب العالمین است و صراطش مستقیم و هدایت فقط در آن قرار گرفته را برای سعادت جامعه انسانی ارائه میدهد .
آب دریا ذاتا پاک است آلودگی آن در بعضی جداول عارضی است ، بنا براین رحمانیت ، رحیمیت ، هدایت و صدور خیر از طرف رب العالمین ذاتی است ( در دعای کمیل می خوانیم «وسعت رحمته کل شی»). اما شر در این نظام الهی عارضی است همانگونه که شر عارضی است، غضب و گمراهی هم عارضی است .
اگر این هدایت و ضلالت و گمراهی در انسان نمود بیشتری دارد به این دلیل است که انسان در قوس صعود از سعه وجودی بیشتری برخوردار است به همین دلیل ما هدایت و ضلالت را در انسان تفسیر کرده ایم در صورتی که همه موجودات از این هدایت ذاتی و گمراهی عرضی برخوردارند، خداوند حکیم می فرماید : « رَبُّنَا الَّذِي أَعْطَى كُلَّ شَيْءٍ خَلْقَهُ ثُمَّ هَدَىِ »/( سوره طه , آیه 50)
صدر المتالهین در کتاب شواهد الربوبیه می فرماید :
« ان لكل شى ء حركة جبلية و عبادة فطرية و للاءنسان مع تلك حركة اخرى ارادية فى طلب ما يظنه خيرا و كمالا و هذا المعنى مشاهد لمن انكشف النقاب عن بصيرته فى اكثر الموجودات و خصوصا فى الانسان لسعة دايرة وجوده و عظم قوسه الصعودى فان لكل شخص منه من ابتداء حدوثه الى منتهى عمره انتقالات جبليه و حركات طبيعية اشتدادية ... فتوجهت الى عالم آخر هو اعلى من هذا العالم و اشرف و اقرب الى بارئها فهذا معنى صراط الله الذى فطر عليه الخلق ، و الانحراف عنه يوجب السقوط عن الفطرة و الهوى الى جهنم التى قيل لها: هل امتلاءت و تقول هل من مزيد.»
ایشان دلیل ظهور و بروز هدایت را در انسان سعه دایره وجودی انسان می داند و فطرت انسان برای هدایت در صراط مستقیم الهی سرشته شده و بدلیل انحراف از این سرشت در جدول شیطانی قرار می گیرد وسقوط به تهلکه می کند .

از یادداشت های روزانه، مارس  ۲۰۱۰