یادداشت های روزانه (161)

طهارت اصحاب ولايت تنزيه از تعينات تجلّيات اسمائيه و صفاتيه است

حكيم ملا هادی سبزوارى در کتاب اسرار الحکم ص 528مى‏فرمايد: جايى كه جمالِ صورىِ يوسفىِ محدوده زنان را فانى كند ، به نص كلام الهى در سوره (يوسف / 31) كه فلمّا رأينه أكبرنه و قطعن أيديهن‏ پس چون [همسر عزيز] از مكرشان اطلاع يافت، نزد آنان [كسى‌] فرستاد، و محفلى برايشان آماده ساخت، و به هر يك از آنان [ميوه و] كاردى داد و [به يوسف‌] گفت: «بر آنان درآى.» پس چون [زنان‌] او را ديدند، وى را بس شگرف يافتند و [از شدت هيجان‌] دستهاى خود را بريدند و گفتند: «منزه است خدا، اين بشر نيست، اين جز فرشته‌اى بزرگوار نيست.» جمال مطلق كه هر جمال ظلّ جمال اوست چه خواهد كرد خاصه نسبت به عارفين در حال استغراق در ذكر و عبادت و سر اصلی نماز، كه در شهود جمال معبود نهفته است، همه وجوه ادراكى نمازگزار را متوجه آن جمال محض مى‏كند و از ساير امور بازمى‏دارد آنچه منافات دارد با محفل انس محبوب و مجلس قرب دوست، از خود دوركرده و خود را از آن مهجور »
اسرار نماز را مى‏توان از آياتِ ناظر به آن، و رواياتِ شارحِ آن، و ادعيه افتتاحى يا تعقيبىِ آن، و احوال معصومين (ع) در هنگام امتثال آن، و نيز شواهد عينى شاگردان آنها در حالت نماز، اثبات كرد.براى نماز مراتبى است حسب مراتب و مقامات مصلين و سالكين إلى اللَّه؛ همين طور شرايط و آداب و مقدمات و مقارنات نماز را حسب آن بايد دانست؛ از مهمات نماز طهارت است و طهارت حسب مقامات معنوی انسان متفاوت است .
طهارت عموم مردم که طاهر و پاک بودن از آلودگی های و نجاسات ظاهری است و طهارت اهل ايمان، که ظاهر خویش را از پلیدی ها زدوده اند و پلیدی های معصیت و شهوت و غضب را از خود دور کرده اند . و طهارت اهل باطن، تنزيه از قذارات معنويه و تطهير از كثافات اخلاق ذميمه است و طهارت اصحاب حقيقت، پاک بودن از خیالات شیطانی و آلوده به گناه و منزه بودن از هر نوع فکر باطل وطهارت ارباب قلوب، تنزيه از تلوينات و طهارت از تقلبات و تطهير از احتجاب به علوم رسميه و اصطلاحات است. و طهارت اصحاب سرّ، تنزيه از احتجاب از مشاهدات است. و طهارت اصحاب محبت و مجذوبين، تنزيه از توجه به غير و غيريت است و تطهير از حجب خلقيه است. و طهارت اصحاب ولايت، تطهير از رؤيت مقامات و مدارج است و تنزيه از اغراض و غايات است. و طهارت اصحاب ولايت كه طهارت آنها، تنزيه از تعينات تجلّيات اسمائيه و صفاتيه است وكمّل اوليا الهی دارای را جميع انواع طهارات هستند چنانچه ظاهر آنها طاهر است از جميع قذارات صوريه، و حواس آنها طاهر است از اطلاق در آنچه احتياج به آن نيست، و اعضاى آنها طاهر است از تصرف در آنچه بر خلاف رضاى حقّ است، تا آخرين مراتب طهارت. قالَ تَعالى: انَّما يُريدُ اللَّه لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ اهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهيرا .

از یادداشت های روزانه، اربعین حسینی، دسامبر ۲۰۱۴