یادداشت های روزانه (37)

« در آستانه ضیافت الهی
در آستانه ماه مبارک رمضان هستیم نکاتی رابرای ورود به این ماه ضروری می دانم
۱- ماه رجب و شعبان فرصت اهدائی خداوند به انسانها برای تزكیه نفس و خودسازی و آمادگی انسان برای ورود به ماه رمضان جهت میهمانی و ضیافت الهی است
۲- در بعضی از احادیث ماه رمضان را ابتدای سال قمری برشمرده‌اند، چنانچه حضرت امام صادق(ع) فرموده‌اند: «اگر ماه رمضان سالم و در امان باشد، تمام سال سالم خواهد بود» که به نظر می رسد سلامت معنوی و مصون ماندن از شیطان مراد است. بنابراین كسانی كه اهل بیداری و توجه‌اند، قبل از ورود به این میهمانی بزرگ، در پی كسب آمادگی‌های روحی لازم هستند، تا بتوانند از این فرصت ویژه بهترین بهره‌ها را بگیرند، و خصوصاً آنكه خود را برای ورود به شب‌های قدر و برقراری ارتباط قوی و محكم با صاحب آن، یعنی حجّت حق در عالم مهیا كنند.
۳- وقتی انسان سالك، دریافت كه ماه مبارك رمضان آغاز سالی است كه می‌توان در آن، به وسیلة عبادت به سعادت و كمال دست یافت و در شب قدر، تدبیر و میزان امور رقم می‌خورد و دعاها مستجاب می‌شود، شایسته می‌بیند كه با به جا آوردن نماز شكر، با سال گذشته وداع كرده، به استقبال سال آینده رود و به جهت نجات از خطرهای سال گذشته و دست‌یابی به رضایت پروردگار و توفیق درك سال جدید، با فراغت كامل و به دور از بيماري‌ها و آفات باطني و ظاهرى، شكر الهی را به جای آورد.
۴-توبه نموده ، و از خداوند متعال به خاطر كوتاهی‌ها و ظلم‌هایی كه در حق خویش و خالق ومردم نموده، طلب عفو و گذشت كرده و از سستی‌هایی كه در اصلاح و پاكی قلب، جهت توجه و عنایت خداوند روا داشته، و همچنین دربارة كم‌كاری‌های اعضای و جوارح خود در عبادت و عقب انداختن توبة نصوح، از خداوند بخشش می‌طلبد و از جانب هر عضوی از اعضای خود صدقه می‌دهد؛ زیرا خداوند فرموده است: إنّ الحسنات یذهبن السّئیات كارهای نیك آثار گناهان را می‌زداید.آنگاه به جهت آثار و خواص فراوان صدقه، به ازای هر روز و شب از سال آینده، صدقه ای دهد.
نماز با فضیلت توبه: انس بن مالك می‌گوید: پیامبر اكرم(ص) روز یكشنبة ماه ذیقعده خارج شد و فرمود: ای مردم! كدام یك از شما می‌خواهد توبه كند؟ مردم گفتند: همه می‌خواهیم توبه كنیم. حضرت فرمود: غسل كنید، وضو بگیرید و چهار ركعت نماز بخوانید و در هر ركعت پس از حمد، سه مرتبه سورة «قل هوالله احد» و یك بار «قل اعوذ برب الفلق» و یك بار نیز «قل اعوذ برب الناس» را بخوانید و سپس 70 مرتبه استغفار كنید.و در پایان استغفارها «لا حول و لا قوة الا بالله العلی العظیم» گفته، پس از آن بگویید:
«یا عزیز یا غفّار إغفر لی ذنوبی و ذنوبَ جمیع المؤمنین و المؤمناتِ فإنّه لا یغفر الذّنوبَ إلّا أنت»، سپس پیامبر اكرم(ص) فرمود: هر بنده‌ای از امّت من كه این عمل را انجام دهد، از آسمان به او خطاب می‌شود: ای بندة خدا! اعمالت را از سر گیر و دوباره شروع كن؛ زیرا توبة تو پذیرفته و گناهانت آمرزیده شده است. و ملكی از زیر عرش ندا می‌دهد: ای بندة خدا! بركات و خیرات الهی بر تو و بر خاندان تو و بر فرزندان تو باد! و ملكی دیگر چنین ندا می‌دهد كه ای بندة خدا! دشمنان تو در قیامت از تو راضی می‌شوند! و ملكی دیگر می‌گوید: ای بندة خدا! با ایمان كامل می‌میری و دین تو محفوظ می‌ماند و قبرت گشاده و نورانی می‌گردد! و ملكی دیگر چنین ندا می‌دهد: ای بندة خدا! پدر و مادرت از دست تو راضی و خشنود می‌شوند، اگرچه بر تو خشمناك و ناراضی بوده‌اند و این نماز موجب بخشش پدر و مادر و فرزندانت گردید و روزی تو در دنیا و آخرت گسترش پیدا كرد و زیاد شد. در پایان هم جبرئیل می‌فرماید: خودم هنگام جان كندن نزد ملك الموت حاضر می‌شوم و سفارش تو را به او می‌كنم تا در آن لحظة سخت با تو مدارا و نرمی كند و فشار جان كندن هیچ خدشه‌ای به تو وارد نسازد و روح تو از جسدت با ایمان خارج شود. مردم از آن حضرت(ص) سؤال كردند: اگر شخصی در غیر ماه این عمل را انجام دهد، همین آثار بر نماز وی مترتب است؟ حضرت فرمود: مانند همین امور برای او نیز هست و حضرت جبرئیل(ع) در هنگام معراج، این كلمات و نماز را به من تعلیم فرمود
۵- توسل به آستان پروردگار ٫ ماه رمضان، اول سالِ بعضی از خواص و اهل سرّ ـ صلوات الله علیهم اجمعین ـ می‌باشد؛ پس شایسته است به كرم و رحمت الهی متوسّل شوی و از او درخواست كنی تا تو و هر آنچه كه تو را در اجرای فرامین او، در طول سال آینده یاری می‌دهد نگه دارد.
۶- توسل به حضرات ائمه معصومین(ع) مهم‌ترین مسئله‌ای كه سالك در شب اول ماه باید انجام دهد، توسل به نگهبانان و حامیان خود، یعنی ائمة مصومین(ع) می‌باشد. او باید آبرو و چهرة نورانی آنان را در پیشگاه خداوند شفیع قرار دهد؛ زيرا روي سياه و ظلمانى، شایستة توجه به خداوند با عظمت و صاحب جلال نیست. سالك باید در توسّل به آستان آن بزرگواران با لطافت بسیار سخن گوید و حالت گریه و تضرع و پریشانی خود را زیاد كند تا مورد قبول آن حضرات واقع شده، شفاعتش كنند و قبول و موفقیّت در اعمال را در راستای خشنودی خداوند برای او از حضرت احدیّت مسئلت و درخواست نمایند؛ زیرا حضرت حق كریم است و انسان‌های بزرگوار و كریم را ردّ نخواهد كرد، به ویژه این اولیا كه خداوند آنان را به عنوان درب‌های رحمت و روشنی‌بخش راهش در بین آفریده‌ها قرار داده، آنان را با كرامت و بزرگواری تربیت نموده و دستور پناه دادن بندگانش را به آنان داده است. چه بسا ممكن است انسان هنگام توسّل، با عنایت یك ساعتة آنها به سعادتی نائل شود كه با عبادت یك سال نمی‌تواند آن را كسب كند؛
۷- پاك كردن اموال با خمس : از مراقبات و اعمال مهمی كه سالك پس از توبه و پاك كردن قلب باید انجام دهد آن است كه به وسیلة پرداختن خمس، خوردنی‌ها و نوشیدنی‌ها، پوشاك و مسكن و هر آنچه كه شخص روزه‌دار با آن سر و كار دارد را پاك و طاهر نماید و بهتر آن است كه خمس اموالش را ابتدای ماه بدهد تا عبادات و اعمالش از راه حلال انجام پذیرد. »

 در آستانه ماه مبارک رمضان ، اوت ۲۰۰۹