یادداشت های روزانه (20)

« جدول بحر وجود
استاد ما علامه حسن زاده آملی در دروس خود این کلمه ترکیبی خاص را زیاد بکار می برد "جدول بحر وجود" و می فرمودند ما انسانها جدولی از دریای وجود هستیم ، من و تو جدول بحر وجودیم، من و تو دفتر غیب و شهودیم . همه موجوداتی که از خالق صادر شده اند با تمام حقیقت صادر نشده اند چون همه این موجودات انزالی اند و به اصل و اساس خود که بحر بیکران الهی است اتصال دارند . این ارتباط قابل قیاس با هیچگونه از اتصالات دنیایی نیست .
مثالهای متعدی در این راستا جهت تقریب به ذهن آمده است که در ادامه مورد اشاره قرار خواهند گرفت .
همه موجودات از این جهت که مرتبه نازله ای پیداکرده است تعبیر به شهود و از این جهت که اتصال به آن دریای بیکران دارند تعبیر به غیب می کنیم پس انسان هم دارای جنبه شهودی که همان وجود مادی انسان است می باشد هم دارای جنبه غیبی است که آن هم دارای سه مرتبه غیبی می باشد .
مرتبه مثالی که همان غیب مضاف و مرتبه عقلی که غیب مطلق و مرتبه الهی فوق طور عقل گویند.
لذا بر اساس این اتصال انسانها دارای مراتبی هستند که می توان گفت : انسانها از مرتبه فرشی تا فوق عرشی رتبه بندی می شوند . در این راستا روایت زیبایی از امام صادق علیه السلام در کتاب شریف عوارف آمده است که آن حضرت می فرمایند : خداوند متعال مرا از ذات خود آفریده و حال آنکه من از او جدا نیستم زیرا که نور خورشید از او جدا نیست . سپس مرا به من ( به جدول وجودی من) ندا فرمود و از من (از جدول وجودی من ) خطاب کرد و پس گفت : من از تو کیستم؟ پس به لطافتم جواب داده ام که تو ، کل من و اصل منی ، از تو من ظاهر شده ام و در من اشراق کرده ای .
یا حی یا قیوم یعنی اینکه همه موجودات حیاتشان به او و قوامشان هم به اوست و او قیوم همه است و همه قائم به او همچنان که نور خورشید قائم به خورشید است استادما در الهی نامه خود آورده است :
الهی موج از دریا خیزد و با وی آمیزد و در وی گریزد و از وی نگزیر است
انا لله و انا الیه راجعون .
»
از یادداشت های روزانه، آوریل ۲۰۰۹