یادداشت های روزانه (170)

تا دریچه به ملکوت از داخل جان باز نشود انسان مطیع محض و عبد خالص نمی شود

وقتی که سخن از عوالم پنجگانه (لاهوت و جبروت و ملکوت و ناسوت و عالم انسان کامل ) به میان می آید نازل ترین و کوچک ترین آنها عالم دنیا یا به تعبیری عالم ناسوت یا به تعبیر دیگر عالم ملک است . همین عالم ناسوت که از رویت اش همه در تحیرند و از عظمت اش مات و مبهوت و اینگونه آن را توصیف می کنند که برای پی بردن به عظمت عالم دنیا باید دانست که: سرعت نور در حدود سیصد هزارکیلومتر بر ثانیه است. خورشید 8 دقیقۀ نوری با زمین فاصله دارد، یعنی 8 دقیقه طول می کشد تا نور آن به زمین برسد. کهکشانی که منظومۀ شمسی در آن قرار گرفته است، «راه شیری» نام دارد که دارای حدود دویست میلیارد ستاره چون خورشید بوده و یکصدهزار سال نوری طول دارد و با سرعتی معادل نهصد هزار کیلومتر در ساعت به دور خود می گردد. اما در روایات ما بخصوص اخبار مربوط به معراج پیامبر اسلام(ص) آمده است که جبرئیل به آن حضرت گفت: «تمامیِ طبقات زمین در برابر طبقۀ اول آسمان، مانند حلقۀ زنجیری در صحرایی یسیار وسیع است و تمامی طبقات زمین همراه با آسمان اول در برابر طبقۀ دوم آسمان، مانند حلقۀ زنجیری در صحرایی بسیار وسیع است، و تمامی طبقات زمین همراه با آسمان اول و آسمان دوم در برابر آسمان سوم چون حلقۀ زنجیری در صحرایی بسیار وسیع است (...و بدین سان تا آسمان هفتم)، و تمامی طبقات زمین و هفت آسمان در برابر عرش الهی چون حلقۀ زنجیری در صحرایی بسیار وسیع است...». در حدیث قدسی است که: «اگر معادل آنچه که در آسمانها و زمین است را به بندۀ مؤمنم ببخشم، از مُلک من کاسته نمی گردد.»
عالم ناسوت که مادی ترین عوالم است ، هم دارای حرکت ، هم زمان ، و هم مکان است . همین عالم ماده است که حرکت و زمان و مکان در آن وجود دارد . قرآن کریم ما را به تفکر در این عالم فراخوانده است . هیچ آیه ای از آیات قرآن حکیم در مورد این دنیا توسط دانشمندان جستجوگر امروزی که در بالاترین مراکز علمی در حال مطالعه و بررسی خلقت هستند نه تنها نقض نشده ، بلکه نتیجه همه تحقیقات تایید و پرده برداری از آیات قرآن است . خداوند در قرآن مجید می فرماید : «سَنُرِيهِمْ آيَاتِنَا فِي الْآفَاقِ وَفِي أَنْفُسِهِمْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَهُمْ أَنَّهُ الْحَقُّ » (فصلت/ 53). به زودى نشانه‏هاى خود را در افقها[ى گوناگون] و در دلهايشان به آنها نشان خواهیم داد تا برايشان روشن گردد كه او حق است . به نظر می رسد که این آیه دنیایی مطلب دارد . به غیر از اینکه دانشمندان امروز در پژوهش های علمی خویش در مقابل عظمت عالم ملک او و حقانیت صانعش تسلیم اند ، اما از جهت دیگر ما را بعد از آفاق به انفس فرا می خواند . یعنی بعد از سیر در هستی ملک ، به سیر در جان خود بپردازیم تا عالم بزرگتر از عالم ملک که تعبیر به عالم ملکوت یا عالم مثال یا عالم ارواح ، و عالم أفعال ، و عالم امر ، و عالم ربوبيّت، و عالم غيب ، و باطن ميخواند.
در قرآن کریم خداوند در سوره انعام آیه 75 می فرماید : وَكَذَلِكَ نُرِي إِبْرَاهِيمَ مَلَكُوتَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَلِيَكُونَ مِنَ الْمُوقِنِينَ و اینچنین به ابراهیم ملکوت آسمانها و زمین را نشان می دهیم و برای اینکه از اهل یقین باشد . از این آیه استفاده می شود که اهل یقین شدن لازم دارد تا ملکوت را ببیند تا دریچه به ملکوت از داخل جان باز نشود انسان مطیع محض و عبد خالص نمی شود چون با رویت عالم غیب است که انسان عزم را جزم می کند که حتی فکر گناه هم نکند
عالم ناسوت عالم اضداد است انسانی در این عالم یا پست ترین موجود می شود یا (بالاترین موجود تمام عوالم ) البته در هر دوی این بخش ها مراتبی است که ادامه آن در گفتار آینده می آید.

از یادداشت های روزانه، در آستانه اعیاد شعبانیه ، مه ۲۰۱۵