یادداشت های روزانه (111)

لزوم توجه بیشتر فرهنگ‌ بانان شیعه به عاشورا

پس از بعثت پیامبر اکرم (ص) ، عاشورا بیشترین نقش اصلاحی و بیدارگرانه را در فرهنگ مسلمانان ایفا کرده است. هیچ واقعه ای را (هرچند بزرگ و گسترده هم باشد) از نظر تأثیرگذاری مثبت نمی‌توان با عاشورا مقایسه کرد. عاشورا نقطه‌ی عطف بزرگی در تاریخ اسلام است که هر سال ابعاد وسیع تری به خود می گیرد. جاودانگی رسالت نبوی و مصونیت و در امان ماندن آن از گزند تحریف وتخریب از تحقق عاشورا سال ۶۱ هجری است .
همه همت شیطان صفتان در طول تاریخ این بود که عاشورا از کانون جامعه اسلامی حذف شود اما غافل از این بود که عاشورا حاوی سرالهی است که قدمها برای حذف آن و کم رنگ کردن اش آن را مشتعل تر از گذشته کرده است و نور قیام از کنار دیوار چین تا سواحل کالیفرنیا را در نوردیده است و از مساجد و تکیه ها به مجلات ومقالات دانشگاههای بزرگ دنیا ورود پیدا کرده است افکار اندیشمندان و پژوهشگران را به خود معطوف ساخته است، تا آن‌جا که گفته می‌شود در طول سیزده قرن گذشته دوهزار جلد کتاب و رساله درباره‌ی امام حسین(ع) و قیام عاشورا نگاشته شده است . اگر مقالات، منظومه‌ها و چکامه‌های بی‌شماری را که در مورد حماسه‌ی حسینی سروده و نوشته شده است در نظر بگیریم، به رقمی بیش از پنج هزار اثر مکتوب خواهیم رسید که بسیار عجیب و بی‌نظیر است.
بنا بر این فرهنگ شیعی بیش از هر چیز، عاشورایی و حسینی است. و لذا بر فرهنگ‌ بانان شیعه فرض است که سعی خود را بیشتر معطوف به عاشورا کنند و با ژرف‌نگری و باریک‌بینی، که لازمه‌ی چنین موضوع حیاتی و حساسی است درباره‌ی حماسه عاشورا پژوهش کنند، چرا که پاسداری از مکتب تشیع در گرو پاسداری از فرهنگ عاشوراست و کاری که در این وادی مقدس ضرورت دارد، تطهیر و تنزیه تاریخ عاشوراست؛ زیرا در قرن‌های گذشته دشمنان قسم خورده و دوستان نادان خواسته یا ناخواسته دست به دست هم داده، صدها داستان ساختگی و خرافات عامه‌پسند را در تاریخ عاشورا گنجانده‌اند و گاهی چنان تند و تیز تاخته‌اند که گویی از پیش چنین تهاجمی را بر تاریخ عاشورا تدارک دیده‌اند. دردناک‌تر از همه این که دوستان ناآگاه و ساده‌لوح برای ثواب، به نوشته‌ها و بافته‌های تحریف شده پر و بال داده‌اند، یا گروهی از دوستان ساده لوح یا فریب خورده در دهکده جهانی امروز که ذره بین ها روی شیعه قرار گرفته در قالب ترویج قمه و زنجیرهای تیغ دار عاشورا آن واقعه عظیم را ندانسته از اوج عزت پائین کشیده و در مقابل چشمان جامعه آمریکا بذر تردید به تفکر ناب شیعه را می پاشند دشمنان مسلمان نما هم از سویی با تحریفات بعضاً ریشه‌ای، به تخریب تاریخ تشیع، توهین به عاشورا، و تحقیر آن دست زده‌اند و  کاری که امروز ضرورتش از هر کار دیگری بیشتر است، بسط توسعه فرهنگ عاشورا و تبین آن برای جامعه نا آشنای با کربلا وتحریف‌زدایی از ساحت مقدس عاشورای حسینی است.
به گفته استاد شهریار:
دوستانش بی‌وفا و دشمنانش بی‌امان
با کدامین سر کند، مشکل دو تا دارد حسین.

از یادداشت های روزانه، محرم ۲۰۱۱