ذيحجه ماه مظهر العجائب

مسعود مصدقي


ماه ذيحجه، آخرين ماه از سال هجري قمري است كه متبرك است به فريضه الهي حج و وقايع و افتخاراتي كه در اين ماه مبارك نصيب امام اول مسلمين حضرت علي(ع) گرديده است. از جمله افتخاراتي كه نصيب امام(ع) گرديد، ابلاغ سوره برائة به مشركين مكه در اولين روز از ماه ذيحجه مي‌باشد.

افتخار ديگر، عقد آن حضرت با دختر پيغمبر اكرم(ص) است كه به روايتي در روز اول و به روايتي ديگر در روز ششم اين ماه به وقوع پيوسته است.

ديگري، بستن در خانه‌هاي صحابه است كه به به خانه خدا و مسجد شريف باز مي‌شد‌؛ غير از خانه علي(ع) كه اين اتفاق نيز در روز عرفه يعني نهم اين ماه بزرگ به وقوع پيوست.

نكته ديگر زفاف علي ابن ابيطالب(ع) با فاطمه زهرا(س) در شب نوزدهم اين ماه اتفاق افتاده است.

يكي از اتفاقات مهم نيز خوابيدن حضرت علي(ع) در بستر رسول خدا(ص) است كه در شب بيست وچهارم اين ماه اتفاق افتاد وبه «ليلة المبيت» معروف است و هجرت پيامبر اسلام به مدينه ـ كه مبدأ تاريخ مسلمين و سرآغاز عظمت اسلام است ـ از همان شب شروع شد.

در عظمت آن شب پيغمبر اكرم(ص) فرمود: هر نفسي كه علي(ع) در آن شب مي‌كشد از عبادت جهانيان برتر بود، زيرا با اين عمل، حضرت علي(ع) حاضر شد جان خود را فداي حضرت محمد(ص) نمايد.

يكي ديگر از افتخارات آن حضرت در اين ماه، نزول سوره «هل اتي» در شأن وي و خاندان شريفش بود كه در بيست وپنجم اين ماه واقع شد و باعث آن ايثار و فداكاري بزرگي بود كه آن حضرت و خانواده بزرگوارش در ظرف سه روز كه روزه نذري داشتند، در موقع افطار، غذاي خود را در راه خدا به مسكين، يتيم و اسير دادند و خود با آب، روزه گشوده و با گرسنگي سر كردند. از ديگر افتخارات آن حضرت در اين ماه، خاتم‌بخشي وي مي‌باشد كه آيه شريفه «‌انما وليكم الله و رسوله واللذين آمنوا اللذين يقيمون الصلوة و يؤتون الزكوة و هم راكعون» كه دليل بر اثبات امامت و ولايت آن حضرت مي‌باشد نيز درباره وي نازل گرديد.

مهمترين افتخاري كه نصيب حضرت علي(ع) در اين ماه گرديد، رسيدن به مقام و جايگاه امامت بود كه در واقعه «غدير خم» رخ داد و پيامبر اسلام در برابر چندين هزار مسلمان، دستان حضرت علي(ع) را بالا برد و فرمود: «من كنت مولاه فهذا علي مولاه اللهم وال من والاه و عاد من عاداه و انصر من نصره و اخذل من خذله».

يعني « هر كس كه من مولاي او هستم، علي نيز مولاي اوست. خدايا دوست بدار هر كه علي را دوست دارد و دشمن بدار هر كه علي را دشمن دارد و ياري ده هر كه علي را ياري دهد و منكوب كن هر كه ترك ياري علي نمايد».

از افتخارات ديگري كه در بيست و چهارم اين ماه نصيب حضرت علي(ع) گرديده ؛ موضوع مباهله و نزول آيه شريفه «انفسنا» مي‌باشد و خلاصه آن اين است كه پس از مباحثه طولاني پيامبر اسلام(ص) با نصاري، وقتي نتيجه‌اي حاصل نشد و نصاري اصرار ورزيد؛ آيه «انفسنا» به شرح ذيل نازل گرديد:

«فمن حاجك من بعد جائك من العلم فقل تعالوا ندع ابنائنا و ابنائكم و نسائنا و نسائكم و انفسنا و انفسكم ثم نبتهل فنجعل لعنة الله علي الكاذبين»؛ يعني «اي پيامبر، هر كس پس از علم تو بر حقانيت خويش از اين پس با تو محاجه و مكابره كند، بگو بيائيد شما و فرزندان و زنان و كساني كه بــــه منزله جان خــــود آنها را دانسته و گرامي مي‌شماريم حاضر كنيم و در حق يكديگر نفرين نمائيم تا هر يك از ما وشما باطل است نابود گردد».

در اين آيه منظور از «ابنائنا» حسنين(ع) و منظور از «نسائنا» حضرت فاطمه زهرا(س) است و منظور از « انفسنا» حضرت علي(ع) مي‌باشد كه خداوند متعال او را به منزله نفس شريف و جان گرامي پيامبر اكرم(ص) اعلام نموده است.

چرا كه به روايات متعدد پيامبر اكرم (ص) به جز حضرت علي(ع)، حضرت فاطمه(س)، حضرت امام حسن(ع) وحضرت امام حسين(ع) كسي را با خود به مباهله نبرده است.

و از اين‌كه نصاري حاضر به مباهله با پيامبر اكرم(ص) نشد و تسليم گرديد‌؛ مبين نبوت پيامبر و امامت علي(ع) و حسنين است كه از شخصيت والايي برخوردار بوده‌اند كه جذبه آنها نيز دشمنان اسلام را ناكام وبه عقب مي‌راند.

پيام اين واقعه اين است‌: وقتي پس از پيامبر اكرم(ص) شخصي مانند حضرت علي(ع) كه به منزله نفس شريف و جان گرامي آن حضرت در بين امت باشد‌؛ از هر كس شايسته‌تر به مقام امامت در بين امت خواهد بود.

آري اينها تمام افتخاراتي است كه در ماه ذيحجه نصيب مولاي متقيان علي(ع) گرديد وجمع شدن اين همه اتفاق در يك ماه خاص وبراي يك شخص از عجايبي است كه رموز الهي پاسخگوي آن مي‌باشد.


منبع: سايت موعود